Paco Boya explica a Tarrés les mesures que desenvolupa el Ministeri per evitar el despoblament

El secretari general per al Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició
Ecològica i el Repte Demogràfic, Paco Boya, ha estat taxatiu aquest dijous, 6 d’octubre, a la tarda a Tarrés: “l’exigència de la política pública al medi rural és imprescindible. Hem de garantir les polítiques públiques a totes les zones desafavorides i vetllar perquè no es perdin les que hem aconseguit en els darrers anys”.

Aquesta ha estat una de les reivindicacions que s’ha fet en el decurs de la
conferència que ha pronunciat Boya al Sindicat de Tarrés, en la que ha abordat la problemàtica del progressiu despoblament de les zones rurals i ha exposat les principals actuacions que s’estan portant a terme des del Ministeri.

El Ministeri pel Repte Demogràfic ha implementat una sèrie de mesures clau per abordar el despoblament del territori. Paco Boya ha explicat que “es tracta d’un pla de 130 mesures davant del repte demogràfic, que inclou la creació d’un Fons per a la Cohesió i la Transformació Territorial; un programa d’ajuts per a projectes innovadors en la transformació territorial, i el programa Campus Rural, iniciativa que permet als universitaris de qualsevol titulació oficial fer pràctiques formatives en entorns rurals.”

El Ministeri pel Repte Demogràfic s’ha proposat establir les bases per promoure l’equilibri territorial a través de la col·laboració entre tots els nivells de l’administració. Els objectius inclouen garantir la cohesió territorial, la funcionalitat de tots els municipis de l’Estat espanyol i la promoció i vertebració dels territoris.

Els alcaldes demanen habitatge i activitat econòmica als municipis

Un cop finalitzada la conferència, ha tingut lloc una taula rodona sobre
despoblament amb diferents convidats del territori com Conrad Llovera, coordinador del Consell d’Alcaldes i alcaldesses de les Garrigues i alcalde de Castelldans; Josep M. Tarragó, alcalde de Vinaixa; Olegari Alberich, president de la comissió d’arrelament, repoblament i habitatge del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de Bellaguarda, i Ramon Maria Arbós, exalcalde de Tarrés.

Olegari Alberich, president de la comissió d’arrelament, repoblament i
habitatge del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de Bellaguarda ha dit que els tres grans problemes del món rural avui en dia són la manca de feina qualificada, la manca d’habitatge i la manca de serveis per afrontar la vida de la gent jove als pobles.

Conrad Llovera, coordinador del Consell d’Alcaldes i alcaldesses de les
Garrigues i alcalde de Castelldans ha posat diferents problemes que té el seu municipi “A Castelldans hem perdut 4 empreses per culpa de les estrictes normatives. El món agrari cada cop està més castigat i perseguit. Els grups inversos s’estan fent amos de la terra. Un 12 % del global del terme l’han adquirit grups inversors. Cal lleis i diners per revertir tota aquesta problemàtica del despoblament”

Josep M. Tarragó, alcalde de Vinaixa ha explicat que el seu municipi és un dels pocs que en els darrers anys han pogut mantenir la població, però ha incidit en tres punts que els preocupen: “ens imposen una MAT que el territori no vol; no és model que volem, estem totalment indefensos per aturar-ho”. També ha explicat que l’aportació de l’Estat és la mateixa des del 2008 al 2023 i que per optar a les ajudes als municipis petits és molt difícil accedir-hi per la burocràcia que genera“.

Ramon Maria Arbós, exalcalde de Tarrés ha defensat iniciatives com l’escola A cau de Bosc, que ha permès a la població que hi hagi famílies que arriben al poble per portar els seus fills a aquest model d’escola.

Els alcaldes participants a la taula rodona també han mostrat el seu malestar per la mala gestió dels fons Next Generetion, amb moltes inversions i que després els fons o no han arribat o no han estat els promesos. I tots han coincidit en que cal habitatge i activitat econòmica en paral·lel al món rural.