PATRIMONI

Tarrés és un poble de la comarca de les Garrigues situat a la zona de contacte amb la Conca de Barberà. El terme, amb una extensió de 13,2 km2, és una prolongació de la serra del Tallat i la serra de Vilobí, aquesta orografia accidentada conforma un terreny ple de desnivells. Dues terceres parts del terme és superfície forestal, dominant el pi blanc. Els conreus són de secà, en terrasses, amb imponents marges de pedra, on predominen els cultius de cereals, oliveres, ametlles i residualment, la vinya, en altres temps fruit preeminent.

Amb 107 habitants, el nucli urbà del poble és configurat per carrers estrets i empinats, on hi destaca l’harmonia estètica de les construccions en pedra seca, material característic que embelleix l’epidermis de les cases. Hi ha alguns racons que no podeu marxar sense veure: el carrer de l’Església, els porxos de cal Magre, la plaça de la Font amb els rentadors…

La petjada humana al terme municipal ens porta a les societats del bronze final, on trobem diversos jaciments arqueològics situats en indrets elevats des d’on s’exerceix un ampli control visual del territori. Durant el període romà, pel terme hi passava la via Augusta que unia Lleida i Tarragona, pel mateix motiu es troben restes romanes properes a aquesta important via de comunicació.

Pel que fa a la història, cal situar-nos a l’any 1149, quan el Ramon Berenguer IV va conquerir aquestes terres i les va donar a Ramon de Boixadors, que en va ser el primer senyor. Poc després el poble restà sota el domini del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet fins ben entrat el segle XIX. Precisament fou en aquest segle el municipi arribà al màxim de població sobrepassant els 350 habitants. La fil”loxera serà el fre definitiu a la puixança econòmica del poble. Des d’aleshores fins ara la població ha anat disminuint progressivament i el pes de l’activitat agrícola en l’economia local també.

L’aprofitament del bosc ha esdevingut també clau al llarg dels segles i en el nostre municipi van proliferar els forns de producció de calç, ara es pot fer La Ruta de la Calç, és un itinerari de 12,6 km per fer a peu, amb BTT, cavall i, alguns trams, en cotxe, amb sortida i arribada al nucli urbà de Tarrés però que transcorre pels boscos del terme municipal d’aquest poble. S’anomena Ruta de la Calç perquè el seu eix vertebrador és el conjunt de forns de calç existents al terme i, concretament, a la zona dels Plans. A més, és una ruta que ens permet gaudir de l’impressionant patrimoni natural que són els Plans de Tarrés així com del paisatge rural com a testimoni de la petjada humana en el territori.